ΗΛΙΑΣΚΟΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ

ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

01|ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ

Οι μαθητές της Γ΄ τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου στην αρχήτου σχολικού έτους επιλέγουν να παρακολουθήσουν μία από τις παρακάτω Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού:

• ΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ:

(1) ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
(2) ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
(3) ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Οι ομάδες αυτές ή αλλιώς ο προσανατολισμός που επιλέγουν οι μαθητές, επιτρέπουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένα Επιστημονικά Πεδία μέσω εξετάσεων που διεξάγονται σε πανελλαδικό επίπεδο στο τέλος του σχολικού έτους.

Στις πανελλαδικές εξετάσεις οι μαθητές εξετάζονται υποχρεωτικά στα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που ήδη έχουν επιλέξει και παρακολουθούν και τα θέματα των εξετάσεων αυτών προκύπτουν αποκλειστικά από την εκάστοτε Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων.

Σημείωση:
Οι απόφοιτοι μπορούν να επιλέξουν να εξεταστούν στα μαθήματα οποιασδήποτε Ομάδας Προσανατολισμού.

Οι Σχολές, τα Τμήματα και οι Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων των Πανεπιστημίων, των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των Τ.Ε.Ι., των Α.Σ.Τ.Ε., των Στρατιωτικών Σχολών, των Σχολών της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, καθώς και της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού κατατάσσονται σε τέσσερα (4) Επιστημονικά Πεδία, που ορίζονται ως εξής:

• ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΔΙΑ:

(1ο) Επιστ. Πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες
(2ο) Επιστ. Πεδίο: Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες
(3ο) Επιστ. Πεδίο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής
(4ο) Επιστ. Πεδίο: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορική

Οι υποψήφιοι μαθητές της τελευταίας τάξης του Γενικού Λυκείου και οι απόφοιτοι, οι οποίοι θα συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις θα διαγωνιστούν σε ένα (1) μόνο Επιστημονικό Πεδίο και εξετάζονται σε τέσσερα (4) μαθήματα.

Για την εισαγωγή στα τμήματα κάθε Επιστημονικού Πεδίου, θα υπολογίζεται ο μέσος όρος των τεσσάρων (4) μαθημάτων τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο.





Α. ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ



ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ Εξεταζόμενα μαθήματα.
Για τα οποία έχουν οριστεί συντελεστές βαρύτητας ανά τμήμα
ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1ο ανθρωπιστικές, νομικές & κοινωνικές επιστήμες 1. Νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία
2. Αρχαία ελληνικά (προσανατολισμού)
3. Ιστορία (προσανατολισμού)
4. Λατινικά (προσανατολισμού)
ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ & ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ 2ο θετικές και τεχνολογικές επιστήμες 1. Νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία
2. Φυσική (προσανατολισμού)
3. Χημεία (προσανατολισμού)
4. Μαθηματικά (προσανατολισμού)
ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ & ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ 3ο επιστήμες υγείας και ζωής 1. Νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία
2. Φυσική (προσανατολισμού)
3. Χημεία (προσανατολισμού)
4. Βιολογία (προσανατολισμού)
ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 4ο επιστήμες οικονομίας και πληροφορικής 1. Νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία
2. Μαθηματικά (προσανατολισμού)
3. Πληροφορική (προσανατολισμού)
4. Οικονομία (προσανατολισμού)

Κάθε ομάδα προσανατολισμού επιτρέπει την πρόσβαση μόνο σε ένα (1) επιστημονικό πεδίο με 4 εξεταζόμενα μαθήματα
Αν ο υποψήφιος/α δεν πάρει μέρος στην εξέταση μαθήματος Ομάδας Προσανατολισμού ή Γενικής Παιδείας που επέλεξε να εξετασθεί πανελλαδικά, τότε θεωρείται ότι εξετάσθηκε στο συγκεκριμένο μάθημα και πήρε γραπτό βαθμό μηδέν (0). Για να λάβει μέρος στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή θα πρέπει να έχει συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις σε δύο από τα εξεταζόμενα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που είχε δηλώσει.

Β. ΣΧΟΛΕΣ Ή ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ή ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Ή ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ



Για ορισμένα Τμήματα ή Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης απαιτούνται επιπλέον προϋποθέσεις εισαγωγής των υποψηφίων, ως ακολούθως:

1. Σχολές ή Τμήματα, για την εισαγωγή στα οποία απαιτείται εξέταση των υποψηφίων σε ένα ή δύο ειδικά μαθήματα (ξένες γλώσσες, σχέδια, μουσική):

α. Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΕΚΠΑ / Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ / Ναυτιλιακών Σπουδών του ΠΑ.ΠΕΙ./ Τουριστικών Σπουδών του ΠΑ.ΠΕΙ. / Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού Παν/μίου Αιγαίου / Τουρισμού του Ιονίου Παν/μίου εξετάζονται στο ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας «Αγγλικά».

β. Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ / Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ εξετάζονται στο ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας «Γαλλικά».

γ. Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ / Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ εξετάζονται στο ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας «Γερμανικά».

δ. Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ / Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ εξετάζονται στο ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας «Ιταλικά».

ε. Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ εξετάζονται στο ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας «Ισπανικά».

στ. Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του ΠΑ.ΠΕΙ. / Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του ΠΑ.ΜΑΚ. / Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Παν/μίου / Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Παν/μίου / Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΕΚΠΑ / Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ / Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Παν/μίου Δυτ. Μακεδονίας / Διοίκησης Τουρισμού του ΠΑ.Δ.Α. / Διοίκησης Τουρισμού του Παν/μίου Πατρών / Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης εξετάζονται σε ένα από τα εξής ειδικά μαθήματα ξένων γλωσσών: «Αγγλικά», «Γαλλικά», «Γερμανικά», «Ιταλικά».

ζ. Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου εξετάζονται σε δύο από τα εξής ειδικά μαθήματα ξένων γλωσσών: «Αγγλικά», «Γαλλικά», «Γερμανικά».

η. Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ / Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ εξετάζονται στα δύο ειδικά μαθήματα «Αρμονία» και «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων».

θ. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, του Πολυτεχνείου Κρήτης, του ΑΠΘ και των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας, Πατρών, Δημοκρίτειου Θράκης και Ιωαννίνων / Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας του ΠΑ.Δ.Α. / Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής του ΠΑ.Δ.Α. / Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής του ΔΙ.ΠΑ.Ε. εξετάζονται στα δύο ειδικά μαθήματα «Ελεύθερο Σχέδιο» και «Γραμμικό Σχέδιο».

ι. Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΠΑ.Δ.Α. εξετάζονται ΜΟΝΟ στο ειδικό μάθημα «Ελεύθερο Σχέδιο».

Η δήλωση εξέτασης σε ειδικό μάθημα είναι υποχρεωτική για την εξέταση του υποψηφίου στο ειδικό μάθημα και την εισαγωγή σε Σχολές ή Τμήματα που απαιτούν ειδικό μάθημα. Για να μπορέσει τελικά να συμμετάσχει ο υποψήφιος στις διαδικασίες επιλογής για εισαγωγή σε Σχολές/Τμήματα με ειδικά μαθήματα απαιτείται αρχικά η επίτευξη της ΕΒΕ ειδικού μαθήματος σε καθένα από αυτά και εν συνεχεία η επίτευξη της ΕΒΕ του αντίστοιχου Τμήματος.

2. Σχολές, για την εισαγωγή στις οποίες απαιτούνται προκαταρκτικές εξετάσεις (Στρατιωτικές Σχολές/Αστυνομικές Σχολές/Σχολές Πυροσβεστικής Ακαδημίας/Σχολές του Λιμενικού Σώματος και Σχολές Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού):

Η δήλωση είναι ενδεικτική της επιθυμίας του υποψηφίου για την εισαγωγή σε Στρατιωτικές Σχολές, Αστυνομικές Σχολές, Σχολές Πυροσβεστικής Ακαδημίας, Σχολές του Λιμενικού Σώματος, Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού. Όμως για να μπορέσει τελικά να συμμετάσχει ο υποψήφιος στις διαδικασίες επιλογής για εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές Πυροσβεστικής Ακαδημίας, τις Σχολές του Λιμενικού Σώματος, τις Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού απαιτείται να υποβάλει και αίτηση απευθείας στο Στρατό, στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική, στο Λιμενικό ή στο Εμπορικό Ναυτικό σε χρονικό διάστημα που θα ορίζεται στις προκηρύξεις που θα εκδώσουν τα αρμόδια Υπουργεία και να κριθεί ικανός στις προκαταρκτικές εξετάσεις, οι οποίες προγραμματίζονται για την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου 2022. Επισημαίνεται ότι για να είναι υποψήφιος για τις Σχολές αυτές θα πρέπει να τις δηλώσει και στο Μηχανογραφικό του Δελτίο.

3. Τμήματα, για την εισαγωγή στα οποία απαιτούνται πρακτικές δοκιμασίες (ΤΕΦΑΑ). Όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ, πρέπει στην Αίτηση-Δήλωση να το δηλώσουν υποχρεωτικά, για να μπορέσουν να συμμετάσχουν στα αγωνίσματα. Για να μπορέσει τελικά να συμμετάσχει ο υποψήφιος στις διαδικασίες επιλογής για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ απαιτείται να υποβάλει και σχετική αίτηση στις επιτροπές Υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας που θα πληροφορηθεί από το σχολείο του την περίοδο των εξετάσεων προκειμένου να συμμετάσχει στις πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα) και να πετύχει την ΕΒΕ πρακτικών δοκιμασιών.



Γ. ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

1. Προϋπόθεση συμμετοχής των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.), στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες (Α.Ε.Α.), στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Τ.Ε.) του Υπουργείου Τουρισμού, στις σχολές των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.) και Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.), στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.), στις σχολές της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.), καθώς και στις Σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος και Λιμενοφυλάκων, αποτελεί η επίτευξη στις πανελλαδικές εξετάσεις βαθμολογικής επίδοσης ίσης ή μεγαλύτερης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση (Ε.Β.Ε. σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης). Για τις σχολές, τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ειδικό μάθημα ή ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες λόγω της φύσης του γνωστικού τους αντικειμένου, απαιτείται, επιπλέον η επίτευξη της Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης (Ε.Β.Ε. ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών).

2. Για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση λαμβάνονται υπόψη κατά σειρά: α) η Ε.Β.Ε. ανά ειδικό μάθημα ή πρακτικές δοκιμασίες ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση, β) η Ε.Β.Ε. ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και γ) το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει ο υποψήφιος στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του οικείου επιστημονικού πεδίου.

3. Στη διαδικασία υπολογισμού των Ε.Β.Ε. των περ. α’ και β’ της παρ. 2 λαμβάνονται υπόψη οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων που έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις σε τουλάχιστον δύο (2) από τα εξεταζόμενα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που έχουν δηλώσει.



Δ. ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΜΟΡΙΩΝ



Ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου που συμμετέχει στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2022 και εφεξής για εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων, γίνεται ως εξής: ο γραπτός βαθμός σε καθένα από τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας. Τα τέσσερα (4) ανωτέρω γινόμενα προστίθενται και το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί χίλια (1000), για να προκύψει έτσι ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου για κάθε Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος. Ο βαθμός κάθε πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος εκφράζεται στην εικοσάβαθμη κλίμακα με προσέγγιση δεκάτου.



Ακολουθούν ενδεικτικά παραδείγματα υπολογισμού μορίων και στα τέσσερα επιστημονικά πεδία που βασίζονται σε τυχαία βαθμολογικά στοιχεία.



• Υποψήφιος για το 1ο Ε.Π. που έλαβε την εξής βαθμολογία:

Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία Αρχαία Ελληνικά Ιστορία Λατινικά
17 18,6 20 20

συγκεντρώνει για τη Νομική Θεσ/νίκης (Α.Π.Θ.) σύμφωνα με τους ορισθέντες συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων:



Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία Αρχαία Ελληνικά Ιστορία Λατινικά
30% 30% 20% 20%

(17•0,3+18,6•0,3+20•0,2+20•0,2)•1000=18.680 μόρια

• Υποψήφιος για το 2ο Ε.Π. που έλαβε την εξής βαθμολογία:

Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία Φυσική Χημεία Μαθηματικά
14,6 18,7 19,4 19

συγκεντρώνει για την Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) σύμφωνα με τους ορισθέντες συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων:

Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία Φυσική Χημεία Μαθηματικά
20% 30% 20% 30%

(14,6•0,2+18,7•0,3+19,4•0,2+19•0,3)•1000=18.110 μόρια

• Υποψήφιος για το 2ο Ε.Π. που έλαβε την εξής βαθμολογία:

Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία Φυσική Χημεία Μαθηματικά Ελεύθερο Σχέδιο Γραμμικό Σχέδιο
15 18 19 18 17 16

συγκεντρώνει για την Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) σύμφωνα με τους ορισθέντες συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων:

Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία Φυσική Χημεία Μαθηματικά Ελεύθερο Σχέδιο Γραμμικό Σχέδιο
25% 25% 25% 25% 10% 10%

(15•0,25+18•0,25+19•0,25+18•0,25+17•0,1+16•0,1)•1000=20.800 μόρια

• Υποψήφιος για το 3ο Ε.Π. που έλαβε την εξής βαθμολογία:

Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία Φυσική Χημεία Βιολογία
14,7 19,2 19 20

συγκεντρώνει για την Ιατρική Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) σύμφωνα με τους ορισθέντες συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων:

Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία Φυσική Χημεία Βιολογία
25% 25% 25% 25%

(14,7•0,25+19,2•0,25+19•0,25+20•0,25)•1000=18.225 μόρια

• Υποψήφιος για το 4ο Ε.Π. που έλαβε την εξής βαθμολογία:

Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία Μαθηματικά Πληροφορική Οικονομία
14 18,4 18,8 19,2

συγκεντρώνει για το Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Θεσσαλονίκης (ΠΑ. ΜΑΚ.) σύμφωνα με τους ορισθέντες συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων:

Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία Μαθηματικά Πληροφορική Οικονομία
25% 25% 25% 25%

(14•0,25+18,4•0,25+18,8•0,25+19,2•0,25)•1000=17.600 μόρια